Studiereis Fonds Aurore Ruyffelaere
Het Fonds biedt de mogelijkheid aan een duo van een leerkracht en directielid om een train-the-trainer programma te volgen onder de vorm van een studiereis naar Auschwitz-Birkenau. De studiereis duurt 5 dagen en vindt plaats van 6 tot 10 april 2020. Een voorwaarde om deel te nemen is dat de school nadien een eigen studiereis/GWP naar Auschwitz-Birkenau organiseert voor de leerlingen B(u)SO.
Het programma – een organisatie van de Stichting Auschwitz en de vzw Auschwitz in Gedachtenis – voorziet geleide bezoeken aan verschillende kampsites (Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau), nabesprekingen, debatten met overlevenden, filmvoorstellingen, inleiding over de kenmerken van het systeem van de nazikampen en de genocides, enz.
De overlevenden van de concentratie-en vernietigingskampen begeleiden de bezoeken en de debatten. Zij zijn de getuigen van deze tragische periode uit onze hedendaagse geschiedenis.
Doorheen de studiereis willen we het evenwicht bewaren tussen objectieve verklaring en subjectieve betrokkenheid, het rationele en het emotionele aspect.
Waarover gaat het?
Het Fonds werd opgericht om het leven en werk van Aurore Ruyffelaere in herinnering te houden. Aurore was als leerkracht geschiedenis erg begaan met herinneringseducatie.
Het Fonds Aurore Ruyffelaere heeft als doelstelling herinneringseducatie op de agenda te plaatsen en projecten over dit thema te ondersteunen. Het inzicht is belangrijk maar vooral ook een actief engagement tegen alle vormen van extreem nationalisme, racisme en discriminatie. Daarbij vormen de Verlichtingsprincipes vrijheid, gelijkheid en broederschap een moreel kompas.
Voor wie?
Duo’s – bestaande uit een leerkracht en directielid – van een secundaire school uit Oost- of West-Vlaanderen of van een Nederlandstalige school van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van om het even welk onderwijsnet met klassen van de 3de graad BSO en/of BuSO.
Partners van het directielid of leerkracht kunnen meereizen op eigen kosten.
Een voorwaarde om deel te nemen is dat de school tijdens het schooljaar 2020-2021 een eigen studiereis/GWP naar Auschwitz-Birkenau organiseert voor de leerlingen 3de graad BSO en/of BuSO.
Ontvankelijkheids- en selectiecriteria
Om in aanmerking te komen moeten de ingediende dossiers aan de volgende ontvankelijkheidscriteria beantwoorden:
Het kandidaatsdossier:
- moet online ingevuld worden
- moet ingediend worden door een duo (leerkracht-directie) van een secundaire school met klassen van de 3de graad BSO en/of BuSO uit Oost- of West-Vlaanderen of Nederlandstalige school van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De jury zal rekening houden met de volgende selectiecriteria:
- het duo moet een duidelijke motivatie hebben om deel te nemen aan het train-the-trainer programma
- de meerwaarde en impact van het programma voor het duo van de school
- garantie bieden dat de school tijdens het schooljaar 2020-2021 een studiereis/GWP zal organiseren voor de betrokken leerlingen naar Auschwitz-Birkenau
- de studiereis/GWP moet jongeren bewust maken van de gevaren van een extreem nationalisme, discriminatie en/of racisme
Advies?
Het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie staat ter beschikking voor advies en inspiratie rond aanpak van herinneringseducatie (herinneringseducatie@telenet.be).
Hoe uw aanvraag indienen?
Vul het kandidaatsdossier online in:
naar kandidaatsdossier-Fonds Aurore Ruyffelaere
Hoe indienen? Bekijk de video
Timing
Start oproep: 8 mei 2019
Project indienen ten laatste 30 september 2019
Beslissing jury: begin oktober 2019
Communicatie geselecteerde duo’s: begin oktober 2019
Financiële steun
Een project kan maximum 500 euro krijgen per school.
De steun dekt de vliegtuigreis en luchthaventaksen, verblijf in de herberg MDSM te Oświęcim, geleide bezoeken aan de kampen, de seminaries en het transport ter plaatse.
Niet inbegrepen in de prijs: reisbijstandsverzekering, annuleringskosten, fooien voor de gidsen en de chauffeurs, paspoortonkosten en persoonlijke uitgaven.
Het programma mag niet op een andere manier of via een ander kanaal al gesteund worden.
Contact
Voor algemene info: Contactcentrum – 02/500 45 55
Voor specifieke vragen: Ann De Mol – 02/549 02 64